Miro Saje
 

// domov  /... / častni člani

Miro Saje se je rodil 1965 v Novem mestu. Študiral je trobento na Akademiji za glasbo v Ljubljani in diplomiral 1990 pri prof. Antonu Grčarju. V času študija je sodeloval s Simfoničnem orkestrom RTV Ljubljana in simfoničnim orkestrom ljubljanske opere.

S 13. leti se je vključil v Pihalni orkester Novoles Straža, ki se je kasneje preimenoval v Pihalni orkester Krka in leta 1990 postal njegov dirigent.

Prve lekcije dirigiranja je dobil pri Antunu Poljaniču. Pomemben mejnik na njegovi glasbeni poti je bil študij dirigiranja pri prof. Janu Cobru na Brabants Conservatorium v Tilburgu na Nizozemskem, kjer je diplomiral 1999. V letih 1995, 1997 in1999 je bil proglašen za najboljšega dirigenta na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v italijanski Rivi del Gardi. Junija 2006 je na mednarodnem tekmovanju dirigentov na Dunaju osvojil tretje mesto.

Miro Saje že več let uspešno poučuje trobila na glasbeni šoli v Novem mestu, kjer tudi vodi mladinski pihalni orkester. Predanost in željo po delu z mladimi glasbeniki prav tako izkazuje kot dirigent novoustanovljenega Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra. Udeležuje se pomembnih seminarjev dirigiranja, vse pogosteje pa se v vlogi predavatelja pojavlja tudi sam. Od leta 2001 je gostujoči dirigent Orkestra slovenske policije občasno pa sodeljuje tudi z Slovenskim orkestrom klarinetov. Leta 2004 je za belgijsko založbo Beriato z Rundfunk Blasorchester Leipzig posnel svojo prvo zgoščenko.

Pihalni orkester Krka je pod njegovim vodstvom postal mednarodno uveljavljen in cenjen orkester. Svojo kvaliteto potrjuje s številnimi nagradami na mednarodnih tekmovanjih in nastopih. Na Svetovnem prvenstvu pihalnih orkestrov v Kerkradeju na Nizozemskem leta 2005 je osvojil zlato priznanje s pohvalo, leta 2006 pa je na državnem tekmovanju v koncertni kategoriji osvojil prvo mesto.